ХРАНИТЕЛНИ ДАННИ

Хранителни данни в статиите по долу са цитирани различни източници от интернет, и не носим отговорност за верността на посоченото.
Oт екипа

Водорасли

Употребата на водорасли като хранителен продукт е много малко позната у нас поради простата причина, че местните водни растения не са от същия вид, както тези, които растат във водите край Япония и Китай, например.
Страните, в които морето е основен източник на храна от хилядолетия, водораслите са широко употребявани, те съдържат редица полезни съставки.
На първо място – протеини. В същото време, обаче, нямат някои от основните аминокиселини, които се съдържат в яйцата, например. Ако имате възможност да ядете водорасли редовно, специалистите съветват да се редуват различните видове.
Освен протеини, в морските растения се съдържат и много захари, които не могат да бъдат абсорбирани от организма. Водораслите са изключително полезни за подобряване на храносмилателната система.
Колкото до мазнините, те почти не присъстват в строежа на водораслите.
Здравословни ползи – най-голямото им преимущество е съдържащите се в тях минерални соли и олигоелементи. Водораслите са концентрирана морска вода. Анализът на морската вода показва, че водата съдържа същите минерали и олигоелементи като кръвта. Съставът на тези вещества варира от един вида до друг и поради тази причина е препоръчително да се консумират различен вид водорасли.
Интересен е фактът, че калцият, съдържащ се във водораслите се приема изключително добре от организма. Изследвания показват, че жените, които консумират повече морски дарове, страдат по-рядко от остеопороза, костната им система е по-здрава и рядко имат проблеми с прешлените на гръбначния стълб.
Важна съставка във водораслите е йодът. Той е естествена защита за човешкия организъм срещу йонизиращите лъчения на слънцето. Имат достатъчно количества витамини от В групата и ензими, но за да не се загубят при приготвянето, температурата не трябва да надвишава 45 градуса.
Във водораслите се срещат също мед, кобалт, злато, цинк, бром и др

Уасаби ( Wasabia japonica)

е японска подправка, разновидност на хряна, отнасящa се към семейството кръстоцветни, многогодишно ароматично тревисто растение, достигащо до 45 см височина със сърцевидни листа, широки 6 – 12 см. Вкусовите качества са разпределени неравномерно в корена като горната му част е по остра и люта. За разлика от сосовете, които са базирани на екстракт от чили, лютивият ефект е краткотраен.Освен в пресен вид от него се приготвя прах или паста.
Здравословни ползи – употребата на уасаби предотвратява разрушаването на зъбите – съдържа вещества спиращи развитието на бактериите Streptococcus mutans, предизвикващи появата на кариес. Освен това притежава силни антибактериални свойства, особено полезни при употребата на сурова риба. Освен всичко уасаби притежава и уникалното свойство да блокира размножаването на ракови клетки, съдържа витамин С.

Джинджифил

Има завидна слава на афродизиак. Първоначално се използвал предимно в медицината. Джинджифилът е културно растение и не вирее в диво състояние. Родината му е някъде в Източна Азия, от Индия до Китай или Югоизточна Азия.
Между различните видове суши е прието да се яде гари. Това е нарязан на лентички маринован джинджифил. Смята се че прочиства вкусовите усещания.
Здравословни ползи – той активизира кръвообращението, обмяната на веществата и други важни процеси в тялото. Джинджифила ускорява процесите на метаболизма благодарение на етеричните масла, на които е много богат. Тези, които редовно добавят джиндфили във вид на подправка в храната си, имат много по-свежа кожа на лицето си.

Сьомга – нискокалорична и най-диетичната риба

Сьомгата е най-диетичната риба – нискокалорична и лесносмилаема. Изключително богата е на незаменими полиненаситени мастни киселини (Омега-3 и Омега-6), белтъчини (пълноценни и лесноусвоими), минерали (калий, фосфор, калций, магнезий, цинк) и витамини (от групата В, карнитин, холин).
Понижава “лошия” и повишава “добрия” холестерол в кръвта.
Омега-3 мастните киселини ускоряват метаболизма и изгарянето на калории. Белтъчините в сьомгата са лесноусвоими и това я прави много подходящ продукт за тези от вас, които спортуват активно и се борят за здравословно отслабване.
Хранителни стойности на 100 г сьомга: 182 ккал; 19 г мазнини; 12 г белтъчини; 0 г въглехидрати.
Здравословни ползи – сьомгата дължи здравословните си качества предимно на богатото съдържание на Омега-3 мастни киселини. Те се съдържат в почти всички риби, но в сьомгата са най-лесноусвоими от човешкия организъм. Сьомгата понижава риска от сърдечносъдови заболявания, предпазва от различни видове рак, особено на шийката на матката, ставни болести (остеопороза, артрит), болест на Алцхаймер и депресия, намалява кръвната съсирваемост, регулира кръвното налягане и т.н.

Туна (риба тон)

Ако търсите морска алтернатива на пилешките гърди и телешкия стек за стриктната си диета, значи търсите туна!

Притежанието на мощна мускулатура у туната е причина диетолозите да ги наричат „плуващ протеин“ и „морско месо“ (до 25% от теглото!).
Може да се изненадате от това, но някои видове туна всъщност са топлокръвни животни. Освен това месото на много от видовете риба тон е червено, а не бяло като на другите риби. Цветът му се дължи на наличието на това, че то съдържа миоглобин – молекула, която разнася кислород в мускулите на бозайниците. Веднага следва да направим заключението, че протеините, които се съдържат в месото на тези представители на туните са с биологична стойност и аминокиселинен профил близък до типичните диетични меса: пуешко, пилешко, телешко и др. Това прави рибата тон достоен техен конкурент, когато стане дума за фитнес диета.
Хранителни стойности на 100 г туна: 108 ккал; 4.9 г мазнини; 23 г белтъчини; 0 г въглехидрати
Здравословни ползи – Богата е на витамините: В3, В6 и изключително много на редкия витамин В12 (100 гр. съдържат до 11 мкг – 500% от средната дневна доза);
Богата е на минералите: фосфор, магнезии и желязо.

Авокадо

– класифицира се като “неутрален” плод, защото притежава хранителни съставки и вкусови качества и на плод, и на зеленчук.
Биохимичният състав на авокадото, напомнящ повече на ядки отколкото на плод, дава достатъчно протеини, за да замести напълно месото и сиренето в дневното хранене. Хранителна информация: без натрий и холестерол; много богато на калий, желязо, цинк и магнезий, на витамини А, РР, Е, В1, В2, В6 и на моно-ненаситени мазнини (лесно усвоими от организма). Съдържа 218 калории за 100 г.
Здравословни ползи – за авокадото се смята, че лекува диабет, високо кръвно налягане, язва, гастрит, анемия, сърдечно-съдови, очни, бъбречни, чернодробни и жлъчни заболявания, укрепва имунната система, засилва метаболизма, действа против туморни и ракови заболявания. Прочиства кръвта, регулира месечния цикъл и други гинекологични проблеми, и почти няма болест, при която то да няма благотворен ефект.
Тонизира нервната система и психиката.